Zientzia TB

Goimendiko landareak babesteko ahalegina

2019/06/22

Landareen desagertze abiadura 500 aldiz azkartu da gizakion eraginez. Erritmo berean segituz gero, mendi, baso eta landetan ohikoak diren landareen etorkizuna arriskuan dago. Azken 250 urteetan 600 landare espezie galdu dira. Berotze globalak ekarriko dituen aldaketen aurrean bereziki ahulak dira mendi inguruneak. Bizi iraupenaren mugan dauden landareek, behar bada, ezingo ...

Gordinetik kozinatutakora

2019/06/22

Beroak garrantzi oso handia du sukaldean. Historiaurrean hasi zen gizakia janaria berotzen, eta, beraz, aldaketak eragiten jakien substantzietan. Proteinak eta beste molekula asko puskatzen ditu, edo oxidatu. Eta erreakzio kimikoak abiarazten ditu janariaren barruan. Horren ondorioz, zaporeak aldatzen dira, eta zenbait kasuetan, janari gordinean duden toxinak desegiten dira. Egia da ...

Sukaldeko teknologiak

2019/06/22

Egosketako etxetresnen marka handi askoren produktuen tripetan Euskal Herrian egindako osagai teknologikoak daude. Garaia parke teknologikoan elkarlanerako laborategi bat jarri dute martxan kozinatzeko teknologiak eta produktuak ikertu eta garatzeko. ACEDE, Mondragon Unibertsitatea, Stirling Zentroa, zentro teknologikoak eta sektoreko enpresak ari dira erkarlanean.

Zientzia pantaila handian

2019/06/15

On Zientzia, Gazte saria: “CNC fabrikazioa eta gehikuntzazko CNC prozesua”

2019/06/15

Inge Intxauspe eta Asier Cabrejas izan dira ON Zientzia bideo-lehiaketaren Gazte sariaren irabazleak, "CNC Fabrikazioa eta Gehikuntzazko CNC prozesua" izeneko lanarekin, era dibertigarri batean zehatz-mehatz azaldu baitute teknologia berritzaile hori.